Най-добрите боровинкови мъфини

Когато открихме тази рецепта, която някак си самонадейно бе озаглавена ‘’Най-добрите боровинкови мъфини’’, първоначално бяхме малко скептично настроени. Въпреки това, тези мъфини наистина са НАЙ-ДОБРИТЕ боровинкови мъфини, които сме пекли и опитвали! Това са типът боровинкови мъфини, който ни кара да не търсим и опитваме други рецепти за подобни! Нещо твърде необичайно за нас, тъй като определено сме от пекарите, които непрестанно ловуват за много и разнообразни рецепти, не само нови, но и нови версии на стари класики.

Знаем, че може и да е леко екстремно, но крайният резултат ни хареса толкова много, че въпреки, че ги направихме за първи път едва вчера, не можем да се сдържим и да не споделим рецептата с вас още днес.  Те са плътни и същевременно леки на вкус, сладки, но не прекалено, и преливащи от основа до купол с божествен боровинков вкус(буквално-приготвя се специално сладко, което засилва боровинковия вкус на сместа за печене).

Но стига толкова приказки, хайде да печем!

 

За сладкото от боровинки:

1 ч.ч. пресни или замразени боровинки

1 ч.л. захар

 

За тестото:

1 ч.ч. пресни или замразени боровинки

1 ч.ч захар

2 ½ ч.ч. бяло брашно

2 ½ ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. трапезна сол

2 големи яйца

4 с.л. разтопено и леко охладено безсолно масло

¼ ч.ч. олио

1 ч.ч. сметана

1 ½ ч.л. ванилова есенция

 

Започнете с приготвянето на сладкото от боровинки. Сложежете плодовете и захарта в малък съд и загрейте всичко на средна температура. В процеса на варене, натискайте леко боровинките с лъжица, така че да разполовите някои от тях. Бъркайте често, докато сместа се сгъсти и намали количеството си дотолкова, че да напълни ¼ чаена чаша (всичко това би трябвало да ви отнеме около 6 минути). Изсипете полученото сладко в малка купичка, или чаена чаша и оставете да се охлади на стайна температура за около 10-15 минути.

Междувременно, разположете решетката за печене в средата на фурната и я включете на 220С. Напръскайте 12 нормални или 6 големи хартиени капсулки за печене с растителен спрей, или просто ги намажете с олио. Пресейте заедно брашното, содата и солта в голяма купа. В по-малка разбъркайте с помощта на кухненски миксер захарта и яйцата заедно, до получаване на гъста и плътна консистенция (около 45 секунди). Прибавете маслото и олиото и разбъркайте на по-бавна степен, докато се смесят добре. Следват сметаната и ванилията, отново с бавно разбъркване. С помощта на силиконова шпатула смесете внимателно яйчната смес и чашата боровинки със сухите съставки, така че те да се навлажнят съвсем леко. ВАЖНО: Не прекалявайте с разбъркването! Тестото трябва да е неравно и на бучки, със сухи участъци от ненавлажнено брашно тук-там.

Разделете  така получената смес по равно в предварително приготвените и намазнени капсулки за печене докато ги напълните почти до самите им ръбове. В центъра на всяка пълна капсулка добавете по една чаена лъжичка от боровинковото сладко и с помощта на дървена клечка или шишче разбъркайте сладкото, правейки осмици.

Печете в продължение на 17-19 минути за малки мъфини, (и около 25 минути за по-големи) докато куполите им се надигнат и зачервят добре. По средата на печенето може да обърнете тавичката, така че вътрешната ѝ част да стане външна. Оставете готовите мъфини да се поохладят в тавичката в която сте ги пекли за около 5 минути , а след това ги прехвърлете в съд по свой избор за още 5 минути преди да ги сервирате. Е, вече можете да нападате!