Сега ще споделим нашата рецепта за шоколадови капкейкове или мъфини гарнирани с шоколадов трюфел.

Необходими продукти:

Шоколадов ганаш

225 мл. сметана

175 гр. черен шоколад ( 70% ) – фино настърган

1 ч.л. ванилия

1 щипка сол

Сместа за основата 

100 гр. черен шоколад ( 70% ) – фино настърган

175 гр. масло

225 гр. пудра захар

4 яйца

100 гр. брашно

2 с.л. какао на прах

1 щипка сол

12 трюфела

12 подложки за мъфини

Започваме с приготвянето на шоколадовия ганаш. Сложете сметаната в съд и включете котлона на средна температура. Нагрявайте докато започне да бълбука по края. Премахнете от огъня и започнете да разбърквате шоколада, докато сместа стане хомогенна. Добавете ванилията и солта и продължете да разбърквате. След това оставете сместа да изстива докато приготвяте мъфините.

Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете шоколада и маслото в купа на водна баня. Когато се разтопят започнете да разбърквате докато сместа стане гладка. Сега махнете от парата и добавете захарта докато продължавате да разбърквате, след това оставете да изстине за 10 минути. Разбъркайте леко охладената шоколадова смес с миксер около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно, разбивайте минимум по 10 секунди между добавяне на яйце. Вече може да прибавите брашното, какаото и солта и разбивайте докато се получи плътна смес. Вземете 4 лъжици от шоколадовия ганаш и го добавете в сместа, разбийте докато се смеси с останалата част.

Разсипете сместа в подложките за мъфини и печете във фурната около 25 минути. Проверете с клечка за печене. Оставете да изстинат напълно на решетка за охлаждане преди да декорирате. Докато мъфините се пекат, поставете шоколадовия ганаш да се охлажда в хладилника за 30-40 минути. Нанесете охладения ганаш върху вече изстиналите мъфини. Гарнирайте с шоколадов трюфел.