Няма нищо, което да подхожда повече на ябълките от канелата! И ако и вие сте от хората, които застават плътно зад това твърдение, то запретвайте ръкави, надявайте готварските си престилки и ни позволете да ви отведем на едно място, където часовникът показва дните и месеца, а не колко е часът! Защото часът е винаги шест, винаги е време за чай, а ние няма кога да измием приборите…

За 12 мъфина ще са ви нужни:

2 средноголеми ябълки по ваш избор

Сок от  ½ лимон

250гр. бяло брашно

2 ч.л. бакпулвер

1 ½ ч.л. канела

70 гр. кафява захар мусковадо

55гр. разтопено масло+допълнително за намазване на подложките за печене

100мл. прясно мляко

100мл. ябълков сок

1 яйце със стайна температура

За соса тофи:

2 с.л. течна сметана

40гр. кафява захар мусковадо

15гр. масло със стайна температура

 

Загрейте предварително фурната на 200С (180С за конвекторни фурни). Намазнете подложките за печене внимателно с разтопено, но охладено масло.

Настържете една от ябълките на едрата част на кухненско ренде. Нарежете втората ябълка на тънки парченца и ги залейте с лимоновия сок. Пресейте брашното, бакпулвера и канелата в голяма купа. Добавете кафявата захар мусковадо и настърганата ябълка и разбъркайте добре.

В по-малка купа смесете заедно разтопеното масло, прясното мляко, ябълковия сок и яйцето докато се получи хомогенна смес. Следва смесване на сухите с мокрите съставки и добро разбъркване.

Разпределете тестото между предварително намазнените подложки за печене като запълвате около 2/3 от тях. Наредете по 2 парченца от нарязаната ябълка върху всяка пълна подложка и печете в предварително загрятата фурна в продължение на 15-20 минути, или до зачервяване. Извадете мъфините от фурната и ги оставете да изстинат .

Докато мини щруделите се пекат, можете да приготвите соса тофи. Поставете всички нужни за него съставки в недълбок съд върху слаб огън на котлона и бъркайте непрестанно докато захарта се разтопи. Увеличете котлона и варете в продължение на 2-3 минути като отново бъркате непрестанно. Сосът трябва да се сгъсти и да добие консистенция на сироп. Охладете леко и с помощта на лъжичка разпределете по равно върху вече охладените мъфини.

Сега можете да поседнете, да вдигнете крака, да затворите очи и да им се насладите пренасяйки се там, където часът винаги е шест.