По традиция, италианските флорентини са божествена комбинация от печени ядки и захаросани плодове, покрити с мед или златен сироп (golden syrup) , запечени до златисто кафяво и поднесени върху диск от разтопен шоколад. И по една случайност любимо наше лакомство. Ето защо, наскоро бяхме вдъхновени от идеята  да експериментираме с превръщането им в мъфини, а след като ги изпекохме и опитахме за първи път, решихме  че ще е престъпление да не споделим рецептата с вас.  И така…

За тестото:

55 гр. качествен 70% тъмен шоколад

85 гр. масло със стайна температура

1 с.л. мед или златен сироп (такъв можете да намерите в магазин ‘’Бахара’’ на ул. Иван Асен II 9)

55 гр. фина кафява захар

115 гр. брашно с набухватели

1 голямо яйце

 

За топинга:

40 гр. глазирани череши

25 гр. бланширани и филирани бадеми

1 с.л. стафиди

1 с.л. мед/златен сироп

 

Как:

Както винаги загряваме предварително фурната. Този път градусите ще са 190С (170С за конвекторни фурни). По-наблюдателните последователи и пекари сред вас вече се досещат коя е следващата стъпка- подготвяне на подложките за печене.

В малък, огнеопорен съд поставяме маслото, кафявата захар и меда/златния сироп на котлон със средна температура, бъркайки често докато всичко се разтопи и сместа стане хомогенна. Отнемаме сместа и изчакваме да се поохлади в продължение на няколко минути.

Пресяваме брашното в голяма купа и разбърквайки с миксер на ниска степен добавяме шоколадовата смес. Следва яйцето и отново разбъркване, докато всичко се смеси добре.

Разпределяме равномерно сместа между подложките за печене, след което смесваме добре с лъжица съставките за топинга и внимателно слагаме върху всеки капкейк от тях.

Печем в предварително загрятата фурна в продължение на 15-20 минути, или докато мъфините образуват златисти куполи, които са твърди на пипане.

Изваждаме готовите мъфини от тавичката за печене върху решетка за да изстинат.