Бях решила да не споменавам до каква степен тези солени мъфини могат да улеснят живота на човек през почивните дни, но както всички знаем съботите и неделите обикновено отлитат преди да сме ги усетили. И разбира се, когато човек си е вкъщи всички онези задачи и задачки, които са се трупали  в продължение на цяла седмица ( а в някои случаи и месеци) чакат да бъдат свършени…

Хубавото на тези бързи и лесни мъфини е, че можете да приготвите тестото от по-рано и да го оставите в хладилника, или пък да печете на няколко пъти от него. Ако пък децата ви са достатъчно големи, можете да им поверите отговорната задача по изпичането им за ВАШАТА закуска в леглото. Едно е сигурно-солените ни мъфини с бекон и чедър бият всички препечени филийки и зърнени закуски на света.

Нещо повече, можете да забъркате дузина от тях и за по-малко от час да осигурите не просто закуска, а разнообразие в пакетираните обяди на семейството, както вкусен, и засищащ вариант на следобедна закуска.

Солените мъфини са прекрасен начин да развихрите въображението си и да изненадате приятно семейство и приятели с вкусно и питателно кексче, създадено изцяло с подръчни материали. В хладилника ви се спотайват позабравени, но все пак годни за употреба спанак, тиквички, моркови…? Използвайте ги смело! Ситно нарязаните или настъргани зеленчуци са страхотна добавка към тази рецепта, тъй като придават на солените мъфини сочност и лекота.

 

Продукти:

200 гр пълнозърнесто брашно

100 гр бяло брашно

1 с.л. бакпулвер

½ ч.л. сода бикарбонат

½ ч.л. прясно смлян черен пипер

¼ ч.л. сол

2 яйца

100 мл кисело мляко ( тестото търпи и повече, можете да добавите още по ваш вкус)

3 с.л. олио от рапица

2 с.л. разтопено масло

Половин връзка тънко нарязан пресен лук

Изпечен и ситно нарязан бекон по ваш избор (количеството може да варира според любовта ви към бекона)

50 гр. настъргано сирене чедър ( ние сложихме 100 гр. защото обожаваме чедър, особено през зимните месеци)

2 ситно нарязани червени чушки (прясно изпечени или от буркан)

 

Метод:

Загрейте предварително фурната до 180С (160С при фурни с обдухване). Напръскайте 12 хартиени подложки за мъфини с растителен спрей или ги намазнете с обикновено олио. В голяма купа смесете заедно сухите съставки: двата вида брашно, бакпулвера, содата бикарбонат, солта и черния пипер след което ги разбъркайте добре с лъжица. В по-малка купа разбийте с миксер яйцата, киселото мляко, маслото и олиото. Прибавете пресния лук, бекона, сиренето чедър и червените чушки. Разбъркайте добре отново, но този път с лъжица. Направете кладенче в центъра на голямата купа, в която сте разбъркали сухите съставки и изсипете съдържанието на по-малката купа в него. Разбъркайте всичко добре с помощта на дървена или силиконова шпатула. Разпределете по равно между намазнените подложки за мъфини и печете в продължение на 25 минути или докато мъфините образуват златисти и апетитни на вид куполи. След като извадите изпечените вече мъфини, оставете ги да се поохладят, но не прекалено дълго, защото са разкошни сервирани и топли с чаша домашен айран. Да ви е вкусно!