Когато се устремих днес към хладилника с намерението да “извъртя” някакви свежи леки мъфини,се натъкнах на сладкото от череши.Още като взех бурканчето в ръцете си и ми стана топло и приятно. В ушите ми нахлуха майски звуци, а лицето  ми почувства полъха на пролетния вятър. Хванаха ме носталгичните спомени за двора, черешата и вързаната в клоните ѝ люлка  от която се разнасяше щастливия детски смях на внука ми.Решението беше взето – днес напук на снега и студа мъфините ще бъдат черешови! А ето я и рецептата… – добавете към нея малко синьо небе, малко  чуруликане, малко пролетни слънчеви лъчи, много детски смях и ви обещавам неописуемо удоволствие.

 

 
150 гр захар (+допълнително за наръсване отгоре)

1 ч.л. ванилова есенция

1 яйце

125 гр безсолно масло със стайна температура

175гр натурално кисело мляко

200 гр обикновено бяло брашно

1 ч.л. сода бикарбонат

100 гр бадемово брашно (или много фино смлени бланширани бадеми)

250 гр сладко от череши или замразени/пресни(когато са в сезон ) череши без костилките

 

Загрейте предварително фурната на 180С (160С при фурни с обдухване). Разположете  в тавичката за печене 12 хартиени подложки за мъфини(не използвайте подложки за капкейкове, защото са прекалено малки). Смесете захарта, ванилията, яйцето, маслото и киселото мляко, и с помощта на кухненски миксер разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Използвайки едро сито, пресейте бялото брашно, содата бикарбонат и бадемовото брашно в отделна купа и ги разбъркайте с лъжица, така че да се смесят добре. Добавете течните съставки и отново разбъркайте с лъжицата. Не се притеснявайте, ако в сместа останат малки бучици. Добавете черешите и разбъркайте отново.

Разпределете така получената смес между подложките за печене, поръсете мъфините с малко захар и печете в продължение на 20-25 минути. Да ви е сладко! Винаги може да проверите и нашите декорирани кексчета.