Тези дни прочетохме някъде, че със солените мъфини човек нямало как да сбърка. Въпреки, че не е точно така, солените кейкчета със сигурност търпят повече ‘’отклонения’’ от рецептата, що се отнася до мерки и теглилки в сравнение с по-популярните си братовчеди от сладък тип. Рецептата по-долу може да търпи промени в количествата както на сирената, така и на маслините и подправките, които се използват в нея. Ето защо, на всички авантюристи, които ще запретнат ръкави и ще изпекат тези божествени солени мъфини искаме да кажем :

1-Да, можете да удвоявате или намаляте грамажа и количествата на по-горе споменатите съставки според  личните си предпочитания. Не е ли чудесно това?

2- Не правете експерименти с посочените в рецептата количества на всички останали съставки, ако искате да изпечете впечатляващо вкусни мъфини!

И така нека наденем престилките и си пуснем любима музика, която вдъхновява процеса на приготвяне и печене! О да, забравихме още нещо изключително важно-пеенето на висок глас и танците в кухнята са абсолютно задължителни!

 

За 12 мъфина:

250 гр.бяло брашно

2 ч.л. сода бикарбонат

½ ч.л. прясно смлян черен пипер

40 гр. сирене чедър(можете да използвате и любимата си марка нашенски кашкавал)

3 яйца със стайна температура

8 с.л. пълномаслено прясно мляко

50 мл. зехтин

100 гр. черни или зелени маслини, без костилките и разполовени

2 с.л. ситно нарязан магданоз

2 с.л. ситно нарязана мащерка

1 с.л. ситно нарязан естрагон (по желание)

50 гр. меко сирене (крема или Philadelphia например)

100 гр. бяло саламурено сирене

Микс от семена (тиквено, слънчогледово, ленено, сусамено…) за поръсване

 

  1. Загрейте предварително фурната на 180С/160С за конвекторни фурни. Поставете 12 хартиени подложки за печене в гнездата на тавичката за мъфини.
  2. Пресейте брашното, бакпулвера и солта заедно в голяма купа. Добавете черния пипер и сиренето чедър/кашкавала и разбъркайте добре с лъжица или шпатула.
  3. В отделна купа с помощтта на електрически миксер разбъркайте заедно яйцата, половината прясно мляко и зехтина. Добавете маслините и зелените подправки и разбъркайте на ръка. Постепенно прибавете така получената смес към сухите съставки и разбъркайте с помощтта на дървена лъжица или силиконова шпатула.
  4. Смесете заедно с електически миксер саламуреното сирене, мекото сирене и останалата половина от прясното мляко до получаване на хомогенен млечен пастет.
  5. Започнете да разпределяте тестото между подложките за печене, пълнейки ги само до половината. Прибавете във всяка капсулка по 1/12 от млечния пастет и отгорете добавете останалото тесто.
  6. Поръсете щедро с микс от семена по ваш избор и печете в продължение на 15-20 минути, или докато мъфините образуват характерните си златисти и апетитни на вид куполи. Извадете и ги оставете да се охладят добре преди да им се насладите. Знаем, че чакането може и да ви се стори цяла вечност, но пък щом ги опитате, ще знаете, че си е заслужавало.