Диетолозите отдавна твърдят, че плодовете и зеленчуците с оранжев и жълт цвят са отлични източници на антиоксидант бета-каротен, който телата ни превръщат по естествен начин във витамин А. Съвсем наскоро обаче, хранителните специалисти откриха пълния потенциал на тази цветова растителна група.

Морковите често са били основна съставка при приготвянето на сладкиши в различни европейски държави още от Средновековието. Причината за това е съвсем проста: те са зеленчукът с най-голямо съдържание на захар. Дори и да не сте почитатели на морковите, шансът да харесате капкейковете с вкус на моркови, орехи и портокал, които избираме да споделим днес с вас е доста висок. Тъмни, сочни, ароматни и хрупкави благодарение на орехите и морковите (както и канелата и портокаловите корички) в основата си, те се допълват перфектно с финия топинг от маскарпоне с дъх на портокал. Онези от вас, които не обичат този тип сирена, биха могли да ги ядат и като морковени мъфини. Щом наш приятел, който обикновено се муси при вида на моркови веднъж престрашил се да ги опита, хапна в движение 4-5 кейкчета, значи зайчето от онзи стар виц определено е блъфирало.

Какво ще ви трябва за 12 бр:

 

1/3 ч.ч.безсолно масло със стайна температура

¾ ч.ч. кафява захар

1 с.л. мед

1 ч.л. канела

1 ч.л. прясно настъргана кора от портокал

1 ч.л. прясно настъргана кора от лимон

120 гр. накълцани орехи

2 яйца със стайна температура

1 ч.ч. настъргани моркови

1 ч.ч. бяло брашно

2 ч.л. бакпулвер

7 с.л. прясно изцеден портокалов сок, леко затоплен

1 ч.л. сода бикарбонат

 

За топинга от маскарпоне (ако предпочитате можете да използвате сирене крема)

 

200 гр маскарпоне/сирене крема

1 ч.ч. пудра захар

3 с.л. прясно мляко

Прясно настърганата кора на 2 средноголеми портокала

Орехови ядки за декориране

 

Как:

 

Включете предварително фурната на 180С/160С за конвекторни фурни. Разположете 12 хартиени подложки за печене в гнездата на тавичка за мъфини. В голяма купа с помощта на електрически миксер разбийте заедно маслото, захарта, меда и портокаловите и лимонови корички до обазуване на пухкава, бледа смес. Добавете яйцата едно по едно като разбърквате добре след всяко добавяне. Прибавете настръганите моркови и разбъркайте отново, този път с помощта на лъжица или шпатула.

 

В отделна купа пресейте заедно брашното, бакпулвера и канелата. В малка купичка смесете и разбъркайте заедно прясно изцеденият портокалов сок със содата бикарбонат. Разделете сухите съставки и портокаловия сок на половина и започнете да добавяте мокри и сухи съставки към маслената смес, като редувате сухи с мокри на два пъти. Методът е следния: ½ сухи съставки-разбъркване, ½ портокалов сок-разбъркване, до изчерпване на количествата. ВАЖНО! Не прекалявайте с бъркането, защото рискувате да получите твърди кейкчета! Добавете накълцаните орехи и разбъркайте с лъжица или шпатула. Сега можете да разпределите получената смес между предварително подготвените подложки за печене и да сложите тавичката във фурната.

Печете в продължение на 20 мин, или до образуване на тъмнозлатисти куполи. Извадете и оставете кейкчетата да се охладят за около 10 мин в тавичката за печене, а след това ги извадете от нея и ги прехвърлете върху метална решетка или парче хартия за печене до пълното им изстиване (около 1 час).

Ако сте от героите, които успяват да се въдържат от хапване преди да са приготвили топинга ви сваляме шапка. Ако пък сте любопитковци със силно изразен афинитет към сладкото и кулинарните авантюри като нас, можете да хапнете 1-2 кейкчета докато забърквате топинга.

За тази цел поставете мекото сирене, което сте избрали (маскарпоне, крема) и пудрата захар в купа и разбъркайте заедно с прясното мляко до получаване на пухкав бял крем. Добавете портокаловите корички и разбъркайте отново на по-ниска, или най-ниската възможна степен. И тук е важно да не се разбърква продължително време и/или на висока степен, защото кремът ще стане течен и невъзможен за шприцоване!

Напълнете пош с готовия топинг, и с накрайник по ваш избор шприцовайте върху напълно охладените кейкчета. Гарнирайте всяко кейкче с орехова ядка или парченце плод по ваш избор. Е, ние отиваме да изпечем още една дузина. Да ви е сладко!

Проверете още рецепти за мъфини