Не сме от хората на които трябва да бъде обяснявано защо фъстъченото масло и бананите са превъзходна комбинация. Обичаме ги поотделно и не сме опитвали нещо с вкус на банани, или фъстъчено масло, което не ни е харесало (а определено не сме и от хората,  които не са претенциозни по отношение на това което похапват).

Ако и вие сте от нашата порода, и ви се услаждат както бананово-млечни шейкове, така и сладолед с вкус(и аромат, ммм!)на фъстъчено масло, то тогава сами знаете, че не бихте сгрешили, ако решите да приготвите тези мъфини/капкейкове.

Какво ще ви е нужно за 12 броя:

  • 1 1/4 ч.ч. бяло брашно
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2 по-големи добре узрели и обелени банана
  • 1/2 cup заквасена сметана
  • 1 1/2 ч.л. ванилова есенция
  • 3/4 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. масло със стайна температура
  • 1/2 ч.ч. фъстъчено масло
  • 1 голямо яйце със стайна температура
  • · 1 жълтък от по-голямо яйце

Сложете решетката в центъра на фурната и загрейте предварително на 180С. Поставете 12 хартиени подложки в тавичка за печене.

Пресейте в купа брашното, бакпулвера, содата бикарбонат и солта и разбъркайте докато се смесят добре. Намачкайте бананите с вилица до гладкост в друга купа. Добавете към тях заквасената сметана и ваниловата есенция. С помощта на миксер, разбийте добре захарта и маслото заедно до пухкавост. Добавете фъстъченото масло и разбъркайте отново добре. Сега добавете яйцето и жълтъка към маслено-сладката смес, едно след  друго и разбъркайте добре с миксера до пълното им хомогенизиране. Към така получената смес започнете да добавяте по 1/3 от сухите съставки, последвани от  1/2 от банановата смес като разбърквате добре след всяко добавяне. Започва се със сухите съставки, разбъркване, бананова смес, повторно разбъркване, отново 1/3 от сухите съставки последвано от разбъркване, второ добавяне от банановата смес и добро разбъркване, и завършваме с последната 1/3 от сухите съставки и едно последно разбъркване. Така полученото тесто разпределяме между хартиените подложки за печене и поставяме тавичката във фурната. Печем около 20 минути или до образуването на златисти и апетитни на вид куполи.  Изваждаме и оставяме готовите мъфини да изстинат върху метална решетка.

Ако се чувствате авантюристично и имате желание да продължите нещата с още една стъпка по-нататък, можете да приготвите и топинг, който да шприцовате с пош и накрайник по ваш избор върху напълно охладените мъфини. За него ще са ви нужни:

200гр сирене крема/маскарпоне/Philadelphia

100гр. фъстъчено масло

Пудра захар колкото поеме( според личните ви предпочитания за наситеност на сладостта)

Печени, несолени фъстъци нарязани ситно за поръсване(по желание)

Парченца банан за гарниране

Смесете мекото сирене, което сте избрали за вашия топинг(ние сме запалени почитатели на маскарпонето) заедно с фъстъченото масло. Разбъркайте с миксер до пълно хомогенизиране, след което добавете пудрата захар, пресявайки я. Разбъркайте отново до получване на гладък и пухкав крем. Шприцовайте върху вече изстиналите мъфини и поръсете с паренца нарязани фъстъци. Завършете всеки капкейк, гарнирайки го с парченце банан.

Вижте нашето предложение в онлайн магазина ни за шоколадов капкейк.